tremoços / lupina

Tremoços [tremosuš] je pochoutka, která v portugalských barech a hospůdkách doprovází každou sklenici piva nebo vína. Vzhledem k tomu, že jde o chutnou, ale i zdravou luštěninu, své uplatnění najde i v salátech či jako příloha k masu.

Jedná se o nakládané boby lupiny neboli vlčího bobu, na kterých si pochutnávali již samotní Římané. A byli to i oni, kteří pěstování vlčího bobu rozšířili po celé své říši.

Ač jsme v Atlantic Wines původně zamýšleli objednat tremoços přímo z Portugalska, ve finále jsme se rozhodli pro českého výrobce. Proč? Zjistili jsme, že chutná stejně (ba dokonce má oproti portugalským výrobcům jednu počeštěnou variantu navíc) a přitom ušetříme životní prostředí zbytečné a velmi dobře nahraditelné dopravy.

Jak si na tremoços pochutnat? Portugalci si je dávají jen tak jako dentinho [dentiňu] neboli „něco na zub“. Kdo chce zaexperimentovat, může tremoços doplnit o nasekanou petrželku či červenou papriku. Ale fantazii se meze nekladou…