Madeira
Téměř pět století byla na svazích tohoto atlantického ostrova budována unikátní vinařská krajina, charakteristická terasovitými políčky se zavlažovacími kanály, které nám dávají hrozny vysoké kvality, a díky tomu i výjimečné víno.
Pro Madeiru jsou charakteristické půdy ležící na vulkanickém podloží, stejně jako povětrnostní podmínky ovlivněné okolním oceánem - léta i zimy jsout tu mírné a vlhké. Víno díky nim získává jedinečné vlastnosti.
Symbolem madeirského vinařství je lahodné, ve světě proslavené fortifikované madeirské víno (tzv. madeira), které je známé pro svou odonost a schopnost zrání. Traduje se, že vydrží skladování i více než dvě století. Nejpoužívanější odrůdou u madeirských vín je Tinta Negra, ovšem ta nejušlechtilejší vína sází na odrůdy Sercial, Verdelho a Malvasia.
A stejně jako na každém subtropickém nebo tropickém ostrově, i zde se pěstuje cukrová třtina, ze které se vyrábí lahodný a ve světě ceněný rum. Ten je základem pro koktejl poncha, jemuž vesele holdují ostrované i turisté, kteří ostrov Madeira s oblibou navštěvují.
Rádi byste se o madeirské vínu dozvěděli více? Pak si přečtěte našeho průvodce světem madeirského vína a jeho 1. díl a 2. díl.