MADEIRSKÉ VÍNO - PRŮVODCE PRO ZAČÁTEČNÍKY (1. DÍL)

Madeira... To je portugalský ostrov uprostřed Atlantiku, který je zároveň naším druhým domovem. A také název jednoho ze čtyř slavných portugalských fortifikovaných vín. Má barvu jantaru, sílu vulkánu a spoustu historie v každé láhvi. Přijměte naše pozvání na seznámení se s ní. Je to totiž naše srdeční záležitost.

Věděli jste, že Thomas Jefferson zvolil madeirské víno jako přípitek při podpisu Deklarace nezávislosti v roce 1776 nebo že bylo servírováno při inauguraci George Washingtona prezidentem USA krátce poté? Svého času byla madeira tak všudypřítomná, že se pomoci ní parfémovaly dámské kapesníčky, byla darována vojenskému personálu za službu své zemi nebo byla doporučována nemocným a přepracovaným lidem (a přezdívalo se jí „mléko starých“). Jistě pak není divu, že jí zbožňoval i sám velký Winston Churchill.

lahev madeirskeho vina z roku 1977

Dnes je madeirské víno spíše doménou znalců a velmi obtížně k sehnání. Zvyšující se popularita jeho domova – portugalského ostrova Madeira – jako dovolenkové destinace však madeirské víno vrací zpět na výslunní.

CO JE PŘESNĚ MADEIRSKÉ VÍNO?

Zjednodušeně řečeno, madeirské víno je fortifikované neboli dolihované víno zrající za tepla a vyráběné na portugalském ostrově v Madeira z přibližně 5 (ale při speciálních příležitostech i více) druhů hroznů. Z hlediska sladkosti se madeirského vína rozlišují 4 styly: suché, polosuché, polosladké a sladké. Pro všechny typy je pak typická výrazná kyselinka.

Výrazná kyselinka je přímým důsledkem polohy ostrova, respektive souostroví – leží necelých 600 km od západního pobřeží Maroka a je složené ze dvou obydlených (Madeira a Porto Santo) a dvou neobydlených (Desertas a Selvagens) oblastí. Vinná réva se pěstuje pouze na Madeiře a Porto Santu. Na 500 hektarech vulkanického podloží se réva nejistě potácí na smrtelně nebezpečných strmých svazích, které byly lidským úsilím přeměněny na terasovitá políčka zvaná poios. Na nich se vinná réva opatrovává a hrozny sklízí výhradně ručně. K zavlažování políček se odjakživa používala voda ze zavlažovacích kanálů (neboli "levád"), které na více jak 2 000 kilometrech rozvádí vodu z pramenů ležících vysoko v horách. Některé dokonce již od 16. století! Pokud hledáte důkaz toho, jak umí být lidé vynalézaví, na Madeiře ho najdete na každém kroku…

ostrov Madeira - útes Cabo Girao a vinarstvi Barbeito

Co se týče odrůd vinné révy, hlavním hrdinou je Tinta Negra Mole – kříženec odrůd Grenache a Pinot Noir. U vyzrálejších madeirských vín narazíte také na 4 „ušlechtilé“ odrůdy Sercial, Verdelho, Boal (nebo Bual) a Malvasia (nebo Malmsey). Ve vzácných případech se dá narazit na madeirská vína z odrůd Terrantez a Bastardo, ale jsou to spíše takoví madeirští jednorožci pro opravdové nadšence. Na ostrově se pěstují i další odrůdy, které jsou tak vzácné, že se o nich mluví jen při setkání mistrů vinařů: Carão de Moça, Caracol, Complexa, Deliciosa, Listrão, Malvasia Candida, Malvasia Babosa, Malvasia Roxa, Mscatel de Málaga, Triunfo, Valverinho a Verdelho Tinto.

Pokud nyní propadáte panice, že nakupování madeirského vína bude nad vaše síly, můžete si vydechnout – proces výroby madeirského vína zbaví víno většiny vlastnosti jednotlivých odrůd, a tak není přílišné lpění na jednotlivých odrůdách jako při výběru tichých vín v tomto případě třeba. Důležitější je vědět, který styl madeirského vína chcete koupit.

STYLY MADEIRSKÉHO VÍNA

Je to ta nejzákladnější charakteristika madeirského vína. Pro každou odrůdu je typická hodnota cukrů, a na jejich základě se sladkost vína určuje. Důležitý však je i proces výroby a zrání.

Na každé etiketě madeirského vína jsou vyznačeny čtyři úrovně sladkosti:

  • Seco/Dry (= suché)
  • Meio Seco/Medium Dry (= polosuché)
  • Meio Doce/Medium Sweet (= polosladké)
  • Doce/Sweet (= sladké)

Ke každé sladkosti vín se pak vážou typické odrůdy:

  • odrůda Sercial = suchá madeira (Seco/Dry) s obsah cukru ≤59,3 g/l
  • odrůda Verdelho = polosuchá madeira (Meio Seco/Medium Dry) s obsah cukru 54,2-78,1 g/l
  • odrůda Boal = polosladká madeira (Meio Doce/Medium Sweet) s obsahem cukru 78,1-100,04 g/l
  • odrůda Malvasia = sladká madeira (Doce/Sweet) s obsahem cukru ≤100,04 g/l
  • odrůda Tinta Negra Mole = všechny typy sladkostí

madeirska vinice s odrůdou Tinta Negra Mole

Snadné, že?! Nyní jednoduše zamíříte k nám na e-shop nebo do našich partnerských obchodů či barů a vyberete si madeirské víno podle preferované úrovně sladkosti, že? Ha, ani náhodou! Protože „suché“ není vždy „suché“, jak si myslíte, že by mohlo být. Minimální obsah cukru u madeirského vína je minimálně 20 g/l, Takže je, technicky vzato, každé madeirské víno sladké…

Jak vidíte, madeira je víno plné tajemství. V čem spočívá její opravdové kouzlo, jak se vyrábí a proč jsme si vybrali madeiru z vinařství Barbeito se dočtete v některém z příštích dílů...