Barbeito Island Rich Reserva 5 Anos (madeirské víno / Madeira)
Detailní popis produktu
CHARAKTER VÍNA
Zlatá barva. Ve vůni i chuti med, zralé citrusy, kandované ovoce a troška karamelu. Na patře kulaté a s výbornou kyselinkou, která skvěle balancuje sladkost vína do svěžího a jemného závěru.
VINIFIKACE
Manuální sklizeň probíhá většinou od konce srpna do druhého týdne v říjnu, postupně od jihu k severu, od Estreita de Câmara de Lobos až po São Vicente. Po příjezdu do vinařství je z hroznů vylisovaná šťáva pomocí pneumatického lisu, která se nechá zkvasit v nerezových kádích. V určitém stupni kvašení se však proces zastaví přidáním pálenky z hroznů s vysokým obsahem alkoholu (96 %). U pětiletých madeirských vín již vína zrají metodou "canteiro" – tedy bez urychlení pomocí zahřívání, ale v nadzemní místnosti chráněné před dopady přímého slunečního světla a se stabilními teplotami během celého roku. Zrání trvá v průměru 5 let a používají se pro něj sudy z francouzského dubu. Díky celému procesu zrání vzniká víno se skvělou rovnováhou mezi cukry a kyselinami.
PÁROVÁNÍ S JÍDLEM
Výborný digestiv i doprovod dezertů, sýrů, marakujového či anglického vánočního pudinku nebo třeba kandovaného ovoce.
Doplňkové parametry
Kategorie: | madeirská vína |
---|---|
barva: | jantarové |
region: | Madeira |
typ: | fortifikované, madeira, reserva, 5 leté / anos / years old |
zbytkový cukr: | sladké, sladká madeira |
objem: | 0,75 l |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Barbeito je vinařství, které přivedlo výrobu madeiry, klenotu portugalského vinařství se 400letou historií, do 21. století, aniž by se vytratila úcta k tradici. V poslední době se však zaměřuje i na výrobu mimořádně lahodných tichých vín. Vinařství bylo založeno prarodiči současných majitelů v polovině 20. století a s příchodem nové generace se stalo mezinárodně proslulou a odborníky oceňovanou značkou. Své fanoušky si získává především schopností nedržet se někdy až příliš konzervativních praktik ostrovního vinařství, naopak se tu snaží vyrábět vína tak, aby co nejlépe vyjadřovala místní terroir a byla tak překvapivá, inovativní a mnohdy až gastronomická. Pokud bychom hledali mezi madeirskými vinaři zaryté srdcaře a čeřiče někdy až příliš stojatých vod, najdeme je právě u Barbeitů.