Boas Festas! Krásné svátky! Po roce tu máme opět Vánoce a Portugalci je slaví tak, jak to umí nejlépe – dobrým jídlem a pitím.
Všechny hlavní portugalské svátky mají své jedinečné pokrmy a sladkosti, ale Vánoce jsou mezi nimi nejpestřejší. Od poloviny listopadu můžete v každé restauraci, pekárně nebo supermarketu najít řadu dobrot, které vám připomenou, že se blíží Vánoce.
Seznam portugalských vánočních dobrot je natolik rozsáhlý, že není v silách ani samotných Portugalců ochutnat úplně vše. Někteří zástupci jsou však natolik známí a sdílení napříč portugalskými regiony, že si zaslouží vaši pozornost.
SVATÁ TROJICE: ŽLOUTKY, CUKR, SKOŘICE
Pro začátek třeba koláče Bolo Rei a Bolo Rainha, tedy Králův a Královnin koláč. Pochází z dob římských a jsou symbolem Tří králů. Sladké těsto tvarované do kruhu chuťově připomíná vánočku, ale na rozdíl od ní je zdobeno a plněno rozinkami a mandlemi. V případě Králova koláče pak i kandovaným ovocem a cukrem, Královnin koláč pak ořechy, sušenými žloutky a čokoládou.
Symbolem vánočního hodování jsou i různé regionální varianty smaženého těsta. Můžete se setkat s Filhoses – smaženými plackami posypanými skořicovým cukrem. A zatímco v Alenteju mají měkkou vláčnou texturu, v Lisabonu a centrálním Portugalsku jsou naopak křupavější – tato verze se pak nazývá Coscorões.
Vánoce si Portugalci spojují i s Fatias Douradas, smaženým pečivem na způsob francouzských toastů, které je hojně pokryto, jak už to tak v Portugalsku bývá, skořicovým cukrem. A když se v zemi původu, Francii, podávají jako sladká snídaně, v Portugalsku převzaly úlohu vánočního dezertu.
Při výčtu bychom neměli zapomenout ani na pochoutku z Alenteja, Azevias de Grão e Amendõa – smažené taštičky s náplní z cizrny, mandlí a žloutku.
Mým osobním favoritem jsou však Sonhos, se kterými se můžete v Portugalsku setkat nejen při oslavách Vánoc, ale i karnevalu. Tyto smažené koblížky bývají z různých typů těsta – někdy stačí jen mouka, jindy se k ní přidají dýně, batáty nebo třeba kaštany. To pak určuje, jestli budou koblížky ve svém středu sušší nebo naopak vlhčí. V pevninském Portugalsku se většinou posypou skořicovým cukrem, ale třeba na exotickém ostrově Madeira se zalévají hojnou porcí třtinové melasy.
Kromě celé škály cukrovinek existují i tradiční dezerty, které doprovází štědrovečerní večeři. Mezi nimi třeba pudink (Pudim) a sladká rýže (Arroz Doce). Na rozdíl od českého pudinku je ten portugalský nejčastěji vyroben ze směsi vajíček a smetany, která se upeče v troubě, nebo se připraví na způsob italské panna coty, kdy se svaří a pot vychladí smetana, želatina a ovocná šťáva. Sladká rýže je krémovitá a nepřekvapivě posypaná pořádnou dávkou skořice.
A konečně jeden z nejoblíbenějších portugalských vánočních dezertů (a pro cizince jeden z nejnáročnějších na trávení), Lampreia de Natal – mísa se žloutkovo-cukrovou hmotou vytvarovanou do podoby mihule a ležící na podloží z dalších proslazených žloutků. Vejce byla vždy velmi důležitou součástí iberské gastronomie, a Lampreia de Natal je více než důstojnou připomínkou této tradice.
A s jakým vínem proslavené portugalské dezerty zpárovat? Nálož cukru, tuku a koření ustojí zejména fortifikovaná vína, jako například madeirské Barbeito 5 yrs Reserva Veramar z vinařství Barbeito, hutné portské Quinta de La Rosa Tawny Port z vinařství Quinta de La Rosa nebo po pomerančích a mandarinkách chutnající Moscatel de Setúbal z vinařství Sociedade Vinícola de Palmela. Skvělý balanc zajistí i šťavnatá červená vína jako například Loios z vinařství João Portugal Ramos nebo Palmela Personalizado z vinařství Sociedade Vinícola de Palmela.
VĚRNÁ PŘÍTELKYNĚ TRESKA
Člověk by řekl, že tímto stylem upadnou Portugalci na Štědrý den do diabetického kómatu. Ale žádný strach, ti se jen tak nedají. Vyváží to velmi slanými pokrmy. Na Štědrý den, Véspera de Natal, je tradiční jídlo vlastně velmi jednoduché. V souladu s katolickou tradicí bezmasého jídla připravují Portugalci sušenou solenou tresku, bacalhau, v tradiční štědrovečerní úpravě zvané Bacalhau da Consoada. V tomto případě se ryba jednoduše uvaří s bramborami, zelím, mrkví a podává s natvrdo uvařenými vejci a olivovým olejem. Je to jeden z nejskromnějších způsobů, jak si pochutnat na sušené solené tresce. A zároveň nejoblíbenější jídlo mého portugalského tchána.
Ti, kteří dávají přednost méně robustní chuti tresky, si raději naservírují jemnější variantu, například Bacalhau á Gomes de Sá – směs uvařených kousků tresky s cibulí, česnekem, bramborami, vařenými vejci, černými olivami a petrželkou. Nebo Bacalhau Assado či Bacalhau à Lagareiro – pečenou tresku, která jev druhém případě zalita ještě pořádnou porcí olivového oleje.
A s jakým vínem tresku zkombinujete nejlépe? Vsaďte na portugalská svěží vína s výrazným aroma, jako například Alvarinho z vinařství Quintade de Gomariz nebo Mont'Alegre Reserva Branco z vinařství FG Wines.
V některých regionech, například v Algarve, se na Štědrý den dává přednost chobotnici, polvo, nejčastěji v pečené úpravě (Polvo à Lagareiro) či jako směs s rýží (Arroz de Polvo).
Na severu Portugalska můžete o Vánocích narazit na Cabrito Assado – pečené kůzlečí maso, nebo na pokrm zvaný Roupa Velha, neboli staré prádlo – kdy se vezmou zbytky ze štědrovečerní tresčí consoady, nasekají na kousky, smíchají s vejci a zapečou v troubě. Ani kousek nepřijde nazmar!
Symbolem vánočních oslav na Madeiře je setkávání s přáteli u oblíbeného koktejlu z třtinového rumu Poncha doprovázené sendvičem s Carne Vinho e Alhos – kousky tučného vepřového povařeného s vínem, octem a asi tunou česneku.
A Azořané, ti ač slaví Vánoce uprostřed oceánu, nahrazují tresku ve štědrovečerní consoadě slepicí (Consoada de Galinha).
PLNÉ SKLENICE
A čím plní o Vánocích Portugalci své sklenky? Vším, co teče! Vínem, madeirou, portským, moscatelem, sladkými likéry i uleželými brandy a rumy. Faktem ale je, že si na výběru si dávají záležet. Při vánočním hodování se tak na stole objeví I ty největší vzácnosti z rodinných zásob. A na návštěvy přátel a rodiny se chodí zásadně s lahví v ruce.
Pokud tedy hodláte o Vánocích navštívit Portugalsko, už víte, na čem si pochutnat v místních pekárnách (pastelarias), hospodách (tascas) i restauracích (restaurantes). Nebo třeba budete mít štěstí a budete se moci kouknout místním kuchařům a kuchařkám pod ruku při přípravě zmíněných dobrot – na portugalském venkově je to situace velmi častá.
A až to všechno ochutnáte, nezapomeňte na dlouhou procházku nádherně osvětlenými uličkami s pytlíkem pečených kaštanů (Castanhas Assadas) v ruce. Taková procházka vám dodá sílu, poprat se s portugalskými vánočními lákadly i další den.
Feliz Natal e Bom Ano Novo! Šťastné a veselé Vánoce a vše nejlepší do nového roku!