5 VĚCÍ, KTERÉ BYSTE MĚLI VĚDĚT O VINHO VERDE

Vinho Verde je jedno z nejznámějších portugalských vín. Vinho Verde je také symbolem léta. Ale hlavně, o Vinho Verde koluje mnoho informací. Některé jsou pravdové, nad některými se Portugalci decentně pousmějí. Pojďte s námi zjistit, co se o "zeleném víně" z kraje Vinho Verde povídá!

1. Vinho Verde je ohraničená vinařská oblast v severozápadní části Portugalska. Blízký Atlantský oceán přináší do místní krajiny vlhkost, a tak je tu příroda zelenější a vegetace bujnější, než je tomu v kontinentálním Portugalsku běžné. Proto se také místní vína označují jako vína zelená, portugalsky „vinho verde“. Tak ne, že skočíte na lep některým koumákům, kteří se budou dušovat, že se místní vína sklízí nezralá! 😉

2. Charakter vín ovlivňují i další přírodní podmínky – žulové podloží, deštivé počasí, na portugalské poměry celkem chladné a neustále vanoucí vítr od Atlantiku. Každá z podoblastí Vinho Verde se pak táhne podél některé z řek tekoucích od východu k oceánu. Ty regulují stejně jako oceán větší výkyvy teplot a lehká mlha podél koryt propůjčuje vínům pověstnou svěžest při zachování opojné aromatičnosti

3. Vinaři v tomto regionů používají pouze lokální odrůdy, jako je Alvarinho, Loureiro a Avesso pro bílá vína, Padeiro a Espadeiro pro růžová vína a Souão s Vinhão pro vína červená. Poslední dobou v nabídce přibývají i vína šumivá, typická pro svou aromatičnost.

4. Vinho Verde je největším vinařským regionem v zemi a je rozdělen do 9 podoblastí. Nejprestižnějšími jsou podoblasti Lima, Sousa, Ave (kde sídlí „naše“ vinařství Quinta de Gomariz) a Monção e Melgaço.

5. Kraj Vinho Verde je sice v Portugalsku symbolem letních vín, ale svět „zelených vín“ je bohatší, než by se mohlo zdát.

Nejznámější a cenově nejatraktivnější jsou tzv. bazénová vína – lehká cuvée s nízkým obsahem alkoholu, do kterých se vhání CO2, aby splnila svůj hlavní účel: osvěžit v horkém letním dni stejně jako v Česku oblíbené vinné střiky. 

Pak tady máme střední úrovni, kam patří vína z vinařství Quinta de Gomariz – vína většinou pochází z vyhlášených vinařství, bývají zpravidla jednoodrůdová a  již je můžeme označit jak terroirová – ač je jejich hlavním atributem stále svěžest, liší se navzájem mezi sebou chutí a vůní dle oblasti, ve které vznikla, a mají bytelnější tělo, což je předurčuje k párování s pokrmy z ryb, mořských plodů a saláty, ale třeba i s asijskou a orientální kuchyní. 

Poslední a nejméně známou jsou špičková vína z oblasti Vinho Verde se skvělým potenciálem ke zrání. Mezi nimi kraluje odrůda Alvarinho, jejíž potenciál zrání v láhvi je při správném zpracování 10 i více let.