SANTOS POPULARES - NEJVĚTŠÍ PORTUGALSKÁ VESELICE V ROCE

Červen je v Portugalsku měsícem bujarých pouličních slavností na počest sv. Antonína, sv. Jana a sv. Petra – portugalských lidových svatých, tedy “Santos Populares”.

V minulosti byly tyto slavnosti spojené s pohanskými rituály a oslavami slunovratu a plodnosti. Z této doby se také dochoval například zvyk darování květináčku s bazalkou manjerico a zamilovaným vzkazem.

Santos Populares - manjerico

NOCI PLNÉ VESELÍ

Největší slavnosti se odehrávají v Lisabonu, Portu a Évoře, ale v menší podobě také v dalších koutech Portugalska včetně ostrovů. A ať už se jedná o uličky starobylé lisabonské čtvrti Alfama, pobřežní části Porta, zákoutí Římany zbudovaných uliček v Évoře nebo romantické Sintry, všechny jsou krásně vyzdobené pestrobarevnými girlandami, balónky, praporky a světýlky, ulicemi prochází alegorické průvody, všude zní třaskavé lidové odrhovačky známé jako pimba a masy lidí zde zpívají a tancují celou noc.

NOCI PLNÉ LAHŮDEK

Aby jim nevyhládlo, podávají se na každém rohu lahůdky typické pro tyto slavnosti – grilované sardinky (jejichž hejna právě v červnu plují kolem portugalského pobřeží), grilované mořské plody, sendviče s plátkem vepřového (bifana) nebo hovězího (prego), grilovaná zelenina jako kukuřice nebo pórek či kapustovo-bramborová polévka caldo verde. To vše se mohutně zapíjí mladým portugalským vínem a pivem.

portugalske grilovane sardinky

CHCETE SE ZÚČASTNIT?

Pokud byste se chtěli oslav Santos Populares zúčastnit, existují notoricky známá místa, kam se při červnových výpravách do Portugalska vydat.

OSLAVY SV. ANTONÍNA V LISABONU

Největšími oslavami jsou ty v Lisabonu v noci z 12. na 13. června, v předvečer dne sv. Antonína, lisabonského rodáka. Boj o nejkrásnější průvod spolu svádí zástupci mnohých lisabonských čtvrtí na Avenidě da Liberdade. Poté se všichni přesouvají do malých uliček ve čtvrtích Alfama, Graça, Bica, Mouraria a Madragoa, kde se zpívá, tancuje a debužíruje až do rána. Ti, kteří nejsou nočními oslavami zdoláni, se pak mohou následující den zúčastnit procesí sv. Antonína, které vychází z kostela v Alfamě poblíž katedrály, a nese relikvie sv. Antonína na místo, kde se v roce 1193 narodil.

Lisabon - nocni oslavy

OSLAVY SV. JANA V PORTU

V Portu probíhají oslavy v noci z 23. na 24. června, v předvečer svátku sv. Jana. Největší ruch je tradičně v městských čtvrtích Miragaia, Fontainhas, Ribeira a Massarelos. O obyvatelích Porta se ví, že jsou v pojetí oslav opravdu originální. Kupříkladu se bouchají nafukovacími kladívky po hlavách (nafukovací kladívko nahrazuje pórek, který se používal dříve), což je zvyk, který v minulosti zavedli nezbední studenti místní univerzity. Za zmínku stojí i přenádherný půlnoční ohňostroj nad řekou Douro a vypouštění barevných balónků naplněných horkým vzduchem. Podle tradice se oslavy zakončují na městské pláži, odkud se kouká na vycházející slunce a ti odvážnější se zde vrhají do vln osvěžujícího oceánu, aby ze sebe smyli stopy probdělé noci.

OSLAVY SV. PETRA V CELÉM PORTUGALSKU

20. června pak probíhají oslavy sv. Petra po celé zemi v různém pojetí. Někde se přeskakují ohně, jinde se vyznává láska milované osobě pomocí květináčku s bazalkou. Všechny tyto noci jsou předlouhé, veselé, barevné a plné tradic. A jak praví stará portugalská říkanka: “I ten nejzamračenější soused se tyto noci plné písní, tance, přípitků a objetí raduje.”