VINAŘSKÉ OBLASTI PORTUGALSKA – FASCINUJÍCÍ SVĚT RŮZNORODOSTI

Portugalské víno získává v posledních letech po celém světě na popularitě a stále více cestovatelů s velkým zájmem o gastronomii a víno Portugalsko z tohoto důvodu navštěvuje. V obecném povědomí si za hranicemi Portugalska stále nejlépe stojí slavné portské. Toto fortifikované víno z oblasti Douro vždy bylo a je skutečným ambasadorem vín z Portugalska, ale pokud jde o svět portugalského vinařství, je portské pouhou špičkou ledovce.

Vinice se v této části Pyrenejského poloostrova vysazují již více než 4 000 let a v současnosti je Portugalsko 11. největším producentem vína na světě. Vzhledem k tomu, že je portugalské území velké jako to české, je to docela úspěch. Není pochyb o tom, že víno je nedílnou součástí portugalského jídelníčku a společenského života. A tak není ani překvapením, že se Portugalcům daří dosahovat průměrné spotřeby 72 lahví vína na osobu a rok!

KVALITA A ZNAČENÍ PORTUGALSKÝCH VÍN

Než začneme prozkoumávat 14 různých portugalských vinařských oblastí, rádi bychom se rychle podívali na to, jak se v Portugalsku označuje lahvované víno. Podle kvality je portugalské víno označeno do 3 kategorií:

DOC (Denominação de Origem Controlada) – označení pro vysoce kvalitní vína, která byla vyrobena v určité oblasti podle pravidel pěstování a výroby vína stanovených vinařskými úřady dané oblasti. Vyrábí se z odrůd, které jsou pro daný region typické a schválené. V Portugalsku je 31 regionů DOC.

Vinho Regional nebo IGP (Indicação Geográfica Protegida) – vína z odrůdy a směsí, která se nedostala do kategorie DOC, jsou seskupena do skupiny regionálních vín. Zpravidla proto, že obsahují odrůdy nepůvodní pro daný region. I tak se mezi těmito víny nachází kvalitní vína a někdy dokonce i perly portugalského vinařství, které se jednoduše nevejdou do tabulek úředních hodnotitelů.

Vinho (prostě víno) – je stolní víno a je to nejzákladnější označení vína v Portugalsku.

PORTUGALSKÉ VINAŘSKÉ REIGONY

Od severu k jihu, včetně atlantických souostroví Azory a Madeira, se rozlišuje 14 různých vinařských oblastí:mapa - portugalske vinarske regiony

Vinho Verde

Severní region Minho je v létě domovem oblíbeného portugalského lehkého vína. I když se název překládá jako „zelené víno“, Vinho Verde může být bílé, červené nebo růžové, kyselkavé, osvěžující a často lehce perlivé víno vyrobené ve stejnojmenné oblasti. Vína vyráběná v oblasti Vinho Verde přebírají svou osobitost z nedalekého Atlantiku, a právě hojnými srážkami a nízkými teplotami je tato část Portugalska (ne)proslulá.

portugalska vinarska oblast Vinho Verde

Trás-os-Montes

Území ve vnitrozemí severního Portugalska sousedí s pobřežním regionem Minho. V překladu název Trás-os-Montes znamená „za horami“. V této suché hornaté oblasti Portugalska existují tři vinařské podoblasti: Chaves, Valpaços a Planalto Mirandês. I v Portugalsku je to stále jedna z nejméně prozkoumaných vinařských oblastí země, ale díky unikátním podmínkám a zejména vysoké nadmořské výšce produkuje spoustu zajímavých vín, která si zaslouží pozornost.

portugalska vinarska oblast Tras-os-Montes

Douro

Díky celosvětové oblibě portského vína je Douro nejznámější vinařskou oblastí Portugalska. Nejen, že je to jedna z nejstarších vinařských oblastí na světě, ale je to vůbec nejstarší vinařská oblast s chráněným původem, která tento status získala již v 17. století. Od roku 2001 je Douro chráněno i jako světové dědictví UNESCO. Ponecháme-li stranou etikety na láhvi, řeka Douro teče ze Španělska směrem k Atlantiku a na březích jejích 100 portugalských km se nachází některé z nejšpičkovějších vinic v zemi. Douro je rodištěm portského vína, ale k prozkoumání je zde mnohem víc! Místní bílá a červená vína bývají světově uznávanou chloubou portugalského vinařství a za zmínku stojí i další sladké fortifikované víno moscatel.

vinarska oblast Douro

Távora & Varosa

Zvláštní půdní podmínky a drsné podnebí tohoto malého regionu z něj činí unikát mezi vinařskými regiony. Je známo, že místní půdy jsou suché, většinou na žulovém a vápencovém podloží, a spojené se suchým mírným počasím vytvářejí podmínky pro výrobu vín s intenzivní vůní a přirozenou kyselinkou, která mají tendenci časem dobře stárnout. Z Távory a Varosy jsou známá především šumivá vína, včetně prvního portugalské oblasti DOC zaměřené na šumivé vína, která získala tento status v roce 1989.

portugalska vinarska oblast Tavora & Varosa

Dão

Pokud máte rádi dobře strukturovaná vína, o kterých je známo, že dobře zrají, měli byste ochutnat vína z regionu Dão. Zdejší vinice se vysazují v nerovných terénech a ve vysokých nadmořských výškách. Vína Dão jsou známá svým robustním charakterem se silným obsahem tříslovin. Nejoblíbenějšími jsou zde místní červená vyráběná z hroznů Touriga Nacional, ale region má také neuvěřitelná bílá, zejména z odrůdy Encruzado, a růžová, které by byla chyba ignorovat.

portugalska vinarska oblast Dao

Bairrada

Tato pobřežní oblast v portugalské provincii Beira Litoral je známá rozsáhlým používáním červené odrůdy hroznů Baga. S tímto a dalšími hrozny produkuje Bairrada bohatá červená vína se sytě červenou barvou a nádechem ostružin. Famózní jsou i místní bílášumivá vína. Vlhkost a chladné pobřežní teploty této oblasti napomáhají růstu hroznů pro výrobu vín s nízkým obsahem alkoholu a krásnou kyselinkou.

portugalska vinarska oblast Bairrada

Beira

Tato rozvíjející se vinařská oblast si pomalu ale jistě vytváří jméno ve světě portugalských vín. Šumivá vína z této oblasti jsou pozoruhodná, ale v okolí je možné ochutnat víc než jen bublinky. Zatímco portugalské odrůdy jsou hvězdami regionu, oblast je také známá pro zajímavá cuvée z francouzských a německých odrůd jako Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Syrah nebo Ryzlink rýnský.

portugalska vinarska oblast Beira

Lisboa

Lisabonská oblast je známá výrobou cenově dostupných vín s mnoha různými profily. Rozhodně by vám neměla uniknout sytě červené od Alenquer a bílé z Bucelas, které krásně stárnou, dobře strukturované červené z Arrudy nebo osvěžující bílé s nízkým obsahem alkoholu z Torres Vedras, Óbidos či Lourinhã. Plné bílé víno z Colares, vyrobené z hroznů Malvasia Fina pěstovaných na plážových útesech, je vzácností i pro samotné Portugalce – takže pokud se vám podaří se k nějaké láhvi dostat, neváhejte!

portugalska vinarska oblast Lisboa

Tejo

Udržovat vinice v této polosuché oblasti kolem řeky Tejo poblíž Lisabonu není vždy snadný úkol. Vinařský region byl přejmenován z původního Ribatejo na Tejo v roce 2009 a zahrnuje vnitrozemskou oblast na východ od Lisabonu. Pěstuje se tu široká škála hroznů a zdejší vína sice nebývají představována jako ta nejunikátnější v Portugalsku, ale představují dobrý poměr kvality s cenou a určitě stojí za prozkoumání pro ty, kteří chtějí porozumět rozmanitosti vín v celém Portugalsku.

portugalska vinarska oblast Tejo

Setúbal

Regionální vína s označením Palmela a Setúbal z polostrova ležícího na jih od Lisabonu jsou pozoruhodným prvkem v portugalském vinařském panoramatu. Tato portugalská vinařská oblast je významná zejména pro výrobu dezertních vín Moscatel a Moscatel Roxo. Čím dál více nadšenců si získávají i zdejší bílá, růžová a červená vína, cenově dostupná a slavná díky kapce soli v chuti získané polohou vinic u oceánu.

portugalska vinarska oblast Setubal

Alentejo

Alentejo tvoří jednu třetinu portugalské mapy a je místem, odkud pochází velké množství jídla a vína, které se v Portugalsku konzumuje. Pokud vyrazíte na sklenku vína v okolí Lisabonu a požádáte svého číšníka o doporučení, je pravděpodobné, že skončíte u vína z Alenteja. Teploty a půdy v oblasti Alentejo se liší, od pobřeží po vnitrozemí, od mírných až silně horké, stejně jako rozmanité profily vín vyráběných v této oblasti. Alentejo je vymezenou vinařskou oblastí od roku 1988 a má 8 různých podoblastí: Reguengos, Borba, Redondo, Vidigueira, Évora, Granja-Amareleja, Portalegre a Moura. Nejrelevantnějšími odrůdami pro červená vína v této oblasti jsou Alicante Bouschet, Aragonez a Trincadeira, zatímco mezi odrůdami pro bílá vína vynikají Antão Vaz a Arinto. Unikátní jsou i zdejší vinařství, kde se víno vyrábí po vzoru starých Římanů a Féničanů v amforách. Tolik rozmanitosti vede k jedné věci: spousta a spousta věcí, které je třeba ochutnat a prozkoumat!

portugaska vinarska oblast Alentejo

Algarve

Portugalská mekka sluncem zalitých pláží je také domovem některých vín, zejména červených vyrobených z hroznů jako Alicante Bouschet, Aragonês a Syrah. Vzhledem k intenzivně horkému klimatu se zde vyráběná vína nejlépe pijí mladá a nijak zvlášť dobře nezrají. Očekávejte aromatická a hladká vína s lehce nasládlými a kouřovými tóny.

vinarska oblast Algarve

Madeira

Po portském je madeira nejen jedno z nejznámějších fortifikovaných vín Portugalska, ale také jedním z nejoceňovanějších fortifikovaných vín na světě. Pro svou odlehlost a obtížnost pěstování v členitých půdách je výroba madeirských vín náročná, a tím i poměrně drahá, což pravděpodobně ještě více přispívá k její popularitě a žádanosti. Mějte však na paměti, že madeirské fortifikované víno není jediným typem vína, které se na Madeiře vyrábí. Zatímco fortifikované odrůdy jsou uváděny na trh jako Madeira DOC, další regionální tichá vína se také vyrábějí a prodávají pod značkou Terras Madeirenses.

portugalska vinarska oblast Madeira

Azory

Azorské ostrovy leží ve středním  Atlantiku, více než 1 500 km od pevninského Portugalska. Azory jsou souostrovím s devíti ostrovy, z nichž na třech se pěstují hrozny pro výrobu vína. Ostrovy Terceira, Pico a Graciosa jsou jedněmi z nejméně prozkoumaných, a tím i velmi vzrušujících vinařských oblastí Portugalska. Znalci vína oceňují především bílá vína z Picovulkanického ostrova, kde se nachází nejvyšší hora Portugalska. Sopečná půda, obklopená slaností oceánu, dává vína, která jsou kyselkavá a přesto sladká, s nádechem slanosti a slabé kouřivosti. Tady vznikají vína jako žádná jiná!

portugalska vinarska oblast Azory