3 PORTUGALSKÉ KARNEVALY, KTERÉ BYSTE SI NEMĚLI NECHAT UJÍT

Portugalské karnevaly jsou barevné, rozmanité a velkolepé. Existuje-li národ, který si umí karnevalovo-masopustní šílenství patřičně užít, a ještě vyvážet do celého světa, jsou to Portugalci. Uvažovali jste o návštěvě Portugalska v únoru a přemýšlíte, jaký program si naplánovat? Vyrazte na karneval!

My vám dnes představíme naše nejoblíbenější:

Madeira – nejbarevnější

Karneval u nás doma na Madeiře je jednou z největších a nejočekávanějších oslav celé zimní sezóny. Koná se v hlavním městě ostrova Funchal a je to neskutečná barevná podívaná ovlivněná karnevalem v Rio de Janeiru. Umožňuje obyvatelům ostrova sdílet radost a veselí s přáteli, sousedy, rodinou a v posledních letech i s turisty.

3

zdroj: muffin, Wikimedia Commons

Madeirské karnevaly jsou tradicí spojenou s ostrovem již od 16. století. Původní masopusty se však od těch dnešních přece jenom v ledasčem lišily. Protože ostrov Madeira fungoval jako hlavní přístav pro přesun zboží a otroků, byly slavnosti silně ovlivněny jinými kulturami, které tudy proudily. Karnevalu byl díky tomu pestrou slavností plnou chytlavé hudby z celého světa.

V současnosti se během karnevalu stává Funchal epicentrem obrovské show plné třpytek, flitrů, světel, alegorických vozů a tanečnic samby.

Kromě tohoto sambového průvodu je na masopustní úterý zvykem pořádat i Cortejo Trapalhão, který je spojen spíše s tradicemi pevninského Portugalska. Tehdy se místní schází v ulicích města, kde pomocí satirických maškarních kostýmů vzkazují své výtky politikům ostrova i celé země.

Během slavností lidé obvykle jedí místní tradiční koblížky "malaçadas" a "sonhos" a pijí madeirské víno a oblíbený koktejl "poncha"místního bílého třtinového rumu, medu a citrónové šťávy.

 

Torres Vedras – nejautentičtější

Karneval v Torres Vedras, obci pobléž Lisabonu, je považován za nejportugalštější karneval v celém Portugalsku. Tisíce lidí každý rok přijíždí, aby na vlastní oči viděli všechny tradiční postavy: Cabeçudos, Matrafonas a Zés Pereiras

2

zdroj: Vitor Olivera, Wikimedia Commons

První záznamy o karnevalu v Torres Vedras pocházejí z 19. století, kdy se karneval konal hlavně v tanečních sálech a divadlech a pouliční zábava nebyla jeho součástí. Až v roce 1912 se v ulicích konaly první průvody. Tyto počáteční průvody se konaly s cílem získat nějaké peníze na pomoc těm méně šťastným obyvatelům města. O několik let později se začaly ke karnevalu přidávat další akce, jako je průvod Matrafonas - průvod travestitů. Za druhé světové války se však karneval nekonal a obnovil se až v roce 1948, byť mnohem méně slavnostní. Do původní podoby se pak karneval vrátil v 80. letech minulého století s lepší organizací a oslavami.

Karneval Torres Vedras se skládá z několika částí, během kterých se konají karnevalová vystoupení a koncerty. Kromě toho existují také různé soutěže a výzvy, některé z nich zaměřené výhradně na Matrafonas – muže převlečené za ženy.

Hlavní událostí je průvod neboli „corso, kterého se účastní několik za ženy převlečených mužů "Matrafonas", velkohlaví panáci „Cabeçudos“, tradiční hudební skupiny „Zés Pereiras“ a alegorické vozy plné satiry, humoru a vtipu, zesměšňující světové i portugalské osobnosti, politiky či aktuální události.

Podence – nejzajímavější

Podence karneval je možná pro návštěvníky Portugalska nejméně známým, je ale bezpochyby jedním z nejzajímavějších a nejzáhadnějších. Vesnice Podence se nachází v kraji Trás-os-Montes na severovýchodě Portugalska (stejně jako vámi velmi oblíbená vína Mont'Alegre z vinařství FG Wines)

1

zdroj: Rosino, Wikimedia Commons

Není přesně známo, kdy se tu karnevaly začaly konat, ale jak mnozí tvrdí, tradice vychází z rituálů oslavujících plodnost. Během 20. století hrozilo, že díky problémům způsobeným válkami a migrací tradice karnevalu v Podence vymře. V 80. letech však byly naštěstí vytvořeny spolky usilující o zachování a rozvoji místních karnevalů. Vzhledem ke svému velkému kulturnímu významu byl karneval v Podence uznán organizací UNESCO jako nehmotné dědictví lidstva.

Karneval Podence je nabitý zajímavými akcemi, včetně průvodů, výstav umění a divadelních představení. Co však na celé oslavě vyniká nejvíce, je průvod tzv. „Caretos“ – postav oblečených do žlutého, červeného a zeleného pruhovaného kostýmu. Navíc mají mosaznou masku a velké zvonce v pase a na zádech. Caretos obchází vesnici a burcují její obyvatelstvo. A zejména ženy, o jejichž pozornost šlo mužům v kostýmech caretos nejvíce. A ačkoli to kdysi byli výhradně muži, kdo kostým nosili, dnes v kostýmech najdete zejména místní chlapce a dívky, kteří pomáhají tradici slavnosti zachovat.